hits

Den kvinnelige uka

Heisann! ♥

 

Dette er egentlig et ganske tilfeldig innlegg som mange anser som tabu å snakke høyt om. Det er mange som mener det er et tabubelagt tema som skal være hysj hysj, men hvorfor det egentlig? Det er noe av det mest naturlige tingene som skjer hos oss damer, men likevel skal det ties stille om. Menstruasjon er en uke i måneden hvor vi kan oppleve store svingninger i humøret, og mye kroppslige plager. Andre reagerer mer enn andre, og alle opplever sin periode ulikt. Jeg skal ikke gå i detaljer som kan oppleves ekkelt, men snakke litt rundt det psykiske og kroppslige plager rundt uka.  

Jeg har allerede nevnt i andre innlegg at jeg er en av dem som blir sterkt preget av uka. Humøret mitt svinger til de grader. Jeg blir gretten og veldig sårbar. Jeg svinger mellom irritabel og tristhet. Jeg ser kun det negative med meg selv, og jeg tenker bare negativt. Jeg tenker alltid hva jeg kan gjøre bedre, hvorfor jeg er som jeg er, og jeg føler meg større i disse periodene. Uken før menstruasjon så forbereder kroppen seg ved å samle masse vann, og det resulterer i vektoppgang. Denne uken gikk jeg opp 1,5 kg. Det er nok ikke bare vann, men meste av parten får jeg nok bort igjen når uka er over. Men når jeg veier meg og ser et resultat jeg ikke vil se, så blir jeg bare gretten, og som nevnt, tenker bare negativt om meg selv. Det er veldig dumt.  

 

Det er mange som blir så dårlige at de kaster opp, har store og intense kramper, og får ofte vondt i korsryggen og ikke minst i underlivet. Mange bruker menstruasjon som en unnskyldning til å skippe gym på skolen, eller trening etter skole/jobb. Jeg var en av dem da jeg gikk på ungdomsskolen. Da lagde jeg alltid unnskyldninger for å slippe gym. Nå som jeg har mer greie på dette med erfaringer osv. Så synes jeg det er godt å trene selv om jeg har menstruasjon. Det er veldig godt for humøret, og jeg føler meg bra etterpå. Men selvfølgelig så kommer det også an på dagsformen. Jeg har fortalt litt at jeg blir sterkt preget av denne uka. Jeg opplever intense kramper som gjør meg ordentlig dårlig. Jeg får ofte hodepine og smerter i korsryggen. Det er noe som har forverret seg i løpet av årene. De første årene så var jeg ikke så plaget, men etterhvert så har smertene økt. Jeg vet ikke om det har en sammenheng med vektnedgangen eller ikke. Da jeg var hos legen for å snakke om vektnedgangen, så fikk jeg beskjed om at siden jeg har gått ned så mye, så er jeg nå i en veldig fruktbar periode, og da lurer jeg jo litt på om smertene har noe med det å gjøre? Da jeg var på mitt største, så hadde jeg sjeldent menstruasjon. Jeg fikk kanskje menstruasjon seks ganger i året. Nå har jeg det hver mnd. Det er tydelig at kroppen reagerer på vektnedgangen på en positiv måte. Selv om menstruasjon er forferdelig, så er det positivt for kroppen. Det viser jo at kroppen blir sunnere og skal gå igjennom det den skal igjennom. 

  

Jeg brukte ofte paracet og ibux i de verste periodene, men det har ikke hjulpet så mye. Jeg har vært hos legen og har fått resept på smertestillende rettet mot menstruasjonskramper. Jeg prøvde de for første gang i går, og de hjelper! Det hjelper både krampene, ryggsmertene og humøret. Jeg føler meg ikke så tung og ekkel i dag, men det kan også sikkert ha en sammenheng med at jeg er bevisst på at tablettene er til for å dempe dette. Jeg anbefaler alle som opplever sterke plager, å oppsøke fastlegen for dette. Ingen bør oppleve å ha så vondt hver gang det er tid for den kvinnelige uka. Jeg var på gruppearbeid på skolen i vår da jeg opplevde så intense smerter at jeg holdt på å gå i bakken. Å ha så vondt at du nesten ikke fungerer i dagliglivet, det er ikke noe vi må oppleve. Har dere så sterke smerter, så må dere snakke med lege om det. Å ha det så vondt at man nesten går i bakken, er et signal på at kroppen bør få en smertestillende mot dette, for å unngå å måtte få fravær i skole/jobb. Annet som også kan hjelpe er en varm dusj, eller legge en varmeflaske på magen eller i ryggen. Det handler for det meste om å mestre menstruasjonen og ikke la det gå utover hverdagen deres. Jeg vil virkelig anbefale dere som får like sterke plager som meg å snakke med lege om dette, for det er virkelig ikke godt å bli så påvirket at det går utover hverdagen. 

Jeg var i Oslo på fredag, og underveis så slet jeg med smerter og hodepine. Da jeg kom hjem var jeg blek og helt utmattet. Det eneste som hjalp var å legge meg flat i senga og bare slappe av (da hadde jeg ikke hentet tablettene ennå). Jeg orket kun å være i Oslo i tre timer før jeg tok toget hjemover igjen, og det er synd. For da lot jeg jo menstruasjonen gå utover koselige events som jeg hadde gledet meg til. Sånn skal det ikke være! Lytt til kroppen deres og finn ut av hvilke behov dere har under denne perioden. Det høres ut som jeg snakker om en sykdom her, men det er det jo ikke. Men som jeg har nevnt flere ganger, mange opplever store plager under perioden, og da er det veldig viktig å passe på oss selv!  

Opplever dere sterke smerter under denne perioden? 

 

 

#helse #helseblogg #inspirasjon #motivasjon #jenter #kvinner #menstruasjon #kvinneligeuka #jordbæruka #psykisk #psykiskhelse #hverdag #helg #sommer #trening #treningsblogg #livsstil #kroppen #kropp #smerter 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

martheef

martheef

23, Moss

Hei! Dette er en blogg som vil handle om min vektnedgang, kosthold & trening, og diverse andre områder som inspirerer meg. Jeg håper dere finner bloggen interessant og vil følge meg på veien! :-D

Kategorier

Arkiv